Rätt slipslängd

En slips ska inte vara för kort och inte för lång. Det finns vett och etikett om vad som är rätt slipslängd. För att ge ett bra intryck så bör du hålla dig till stilreglerna om hur lång slipsar får vara.

Så lång ska en slips vara

En slips har sin bredaste del väldigt långt ner innan den avslutas i en spets. Den här bredaste delen ska gå ner och täcka nedersta knappen på din skjorta.

Rätt slipslängd

Slipsen spets får peka på övre kanten av bältet till maximalt nedre kanten av bältet. Så du har egentligen bara bältets bredd som intervall för hur lång du kan knyta din slips.

Så kort får en slips inte vara

En slips som avslutas och inte når ner till bältet är för kort. Man ska inte knyta slipsen så att det fattas flera centimeter ner till bältets övre kant. Det ger ett hafsigt intryck och är inte i stil med vett och etikett för slips.

Fel slipslängd, kille med två fel längder på slips

Olika slipslängd beroende på din längd

Man kan använda sin slips längd för att påverka intrycket av sin egen kroppslängd. Om man är kort och vill verka längre kan man knyta slipsen kortare. En lång person som vill se kortare ut gör tvärtom. Se bara till att hålla dig inom gränserna vi redan förklarat.

Slipsknuten Windsor är en tjock knut och kan vara svår att få till snyggt om man vill ha en längre slipslängd. Då kan man göra en halv Windsor.

Vi kan också lägga till att under en dubbelknäppt kavaj är det såklart inte supernoga att du fick till din slipslängd perfekt. Där ser man inte slutet på slipsen och kan vara mer avslappnad för att inte bli stilstuderad kring slipsdetaljerna.

Slipsar för långa personer

Standard är att många slipsar är 150 cm långa oknutna. Det räcker för de allra flesta killar som är upp till 190/195 cm. Är man längre än så finns det extra långa slipsar på 160 cm att köpa.